روش-مطالعه-مستقل-یا-انفرادی

روش تدریس انفرادی یا مطالعه مستقل

روش تدریس انفرادی یا مطالعه مستقل

روش تدریس انفرادی به عنوان یکی از شیوه های تدریس، روز به روز در مدارس، مورد توجه بیشتری قرار می گیرد.
در آغاز از این روش بیشتر برای آموزش دانش آموزان مستعد استفاده می شد. اما امروزه برای آموزش کلیه دانش آموزان – اعم از مستعد و متوسط مورد استفاده قرار می گیرد.
از مطالعه مستقل تعبیر و تفسیرهای گوناگونی شده است؛ اما در کتاب «فرهنگ لغات و اصطلاحات تعلیم و تربیت» این روش چنین تعریف شده است:

روش تدریس انفرادی «مطالعه مستقل» فعالیتی آموزشی است که به وسیله خود فرد و با روش «خود رهبری» انجام می گیرد.

البته این تعریف بسیار وسیع است و هر نوع فعالیتی را که دانش آموز به طور مستقل انجام می دهد، در بر می گیرد؛ مانند:

  • فعالیتهایی که در کلاس با نظارت مربیان صورت می گیرد
  • یا گردشهایی که به منظور مطالعه در زمینه های گوناگون انجام می شود.

در این مقاله نکته مورد نظر آن نوع فعالیتی است که یک معلم با مشاور آن را طراحی می کند و از شاگرد می خواهد عنوان و موضوع مسئله را بیابد؛ سپس مطالعه را شروع کند و پس از جمع آوری اطلاعات لازم، آنچه را که در خلال این نوع فعالیتها یاد گرفته است. با هم تلفیق و ترکیب کند.

 

 

روش تدریس انفرادی

 

 

رهنمودها و مهارتهای عملی

  1. از طریق مصاحبه و سایر روشها، علایق و استعدادهای دانش آموزان را بهتر بشناسید.
  2. معلم می تواند به دانش آموزان کمک کند که ضمن کار، جزییات فعالیت بهتر بشناسد و خود را تنظیم کنند.برای مثال به آنها بگوید:
    1. یادداشت بردارند
    2. زیر مطالب مهم خط بکشند
    3. به کتابخانه مراجعه کنند
    4. از مجموع اطلاعات جمع آوری شده، پس از تلخیص، یک گزارش شفاهی یا کتبی تهیه کنند.
  3. برنامه را طوری تنظیم کنید که بر جریان پیشرفت دانش آموز نظارت داشته باشید.
  4. به دانش آموزان کمک کنید که نوع مطالعه مستقل را طوری تعیین کنند که، حجم کار، با وقت و توانایی آنها متناسب باشد.
  5.  حدود کار خود را طوری مشخص کنند که ناچار نباشند زیاد حاشیه بروند.
  6. به دانش آموزان یاد بدهید که از کار خود ارزشیابی به عمل آورند و متوجه شوند که تا چه حد به اهداف مورد نظر رسیده اند. برای مثال، پرونده و دفتر یادداشتهایی را که دانش آموزان فعالیتهای خود را در آنجا ثبت می کنند، بررسی کنند.
  7.  با دانش آموزانی که در حال مطالعه مستقل (روش تدریس انفرادی) هستند. هر وقت که لازم است، بحث گروهی انجام دهید و آنان را تشویق کنید که تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهند.
  8. نتایج نهایی کاردانش آموزان را با خود آنها بررسی کنید.
  9. برنامه مطالعه مستقل (روش تدریس انفرادی) دانش آموزان را طوری تنظیم کنید که بتوانند مهارتهایی را که کسب کرده اند، در موقعیتهای جدید به کار گیرند وآموخته های خود را تکمیل کنند.
  10. برنامه را به نحوی تهیه کنید که سبب تکروی شاگردان نشود؛ از مطالعه مستقل برداشت نادرست نکنند و از مدرسه روی گردان نشوند.
  11. از دانش آموزان بخواهید گزارش کار خود را به مدرسه تحویل دهند تا گزارشهای آنها به صورت مجموعه ای در آید و برای استفاده دیگران در مدرسه نگهداری شود.

 

 

امتیازهای روش تدریس انفرادی یا مطالعه مستقل

  1. این روش به شاگردان اجازه می دهد به مطالعه موضوعاتی که با استعداد آنان تناسب دارد، بپردازند و خلاقیت خود را به کار اندازند. برای مثال، ممکن است دانش آموزی که در درس زیست شناسی درباره حشرات تحقیق می کند، حشرات گوناگونی را جمع آوری کند؛ روش خشک کردن آنها را فراگیرد و سپس مجموعه حشرات خشک شده را به کلاس عرضه کند.
  2. این روش میزان انگیزه دانش آموزان را افزایش می دهد؛ زیرا انتخاب موضوع مورد مطالعه با خود آنهاست .
  3. به کمک این روش، می توان بین مدرسه و جامعه، پلی برقرار کرد و ازامکانات خارج از مدرسه برخوردار شد. برای مثال، دختران دانش آموز علاقه مند به کارهای دستی مانند قالی بافی، گلدوزی، خیاطی، طراحی لباس، مسایل بهداشتی و…، در حین پرداختن به مطالعه مستقل، می توانند از افراد مطلع دعوت کنند به مدرسه بیایند و تجربیات خود را در اختیار دانش آموزان قرار دهند.
  4. در جریان مطالعه مستقل (روش تدریس انفرادی) ، دانش آموزان به تدریج به نظم در کار و استقلال فکر، عادت می کنند.
  5.  به کمک این روش می توان دانش و مهارتهایی را که دستیابی به آنها درچارچوب برنامه کلاس مقدور نیست، کسب کرد. برای مثال دانش آموزی که میخواهد درباره گلها (که مربوط به درس زیست شناسی است) اطلاعات بیشتری کسب کند، در محدوده کلاس درس فقط می تواند به کتابها، عکس یا سایر منابع چاپی مراجعه کند. در حالی که از طریق روش تدریس انفرادی میتواند به صحرا، گلخانه ها، باغها و در
    شهرهای بزرگ، به پارکها و مراکز پرورش گل مراجعه کند و در اطلاعات لازم را شخصا به دست آورد.
  6.  بر خلاف تدریس رسمی و یکنواخت کلاس، در این روش شاگردان فعال هستند.
  7.  در روش تدریس انفرادی معلم ناگزیر است با هر دانش آموزی، به زبان خاص صحبت کند. این کار سبب شناخت بیشتر استعدادهای دانش آموزان نیز تقویت علاقه آنان به معلم می شود و در اثر این شناخت و دری متقابل، امر تعلیم و تربیت بهتر و آسان تر انجام می گیرد.

 

 

محدودیتهای روش تدریس انفرادی یا مطالعه مستقل

  1. در روش مطالعه مستقل، ارتباط متقابل بین دانش آموزان بسیار کم است؛ زیرا وقتی آنان در خارج از محیط مدرسه و به طور انفرادی و هر یک روی موضوع مستقلی کار می کنند، کمتر فرصت می یابند با هم به بحث و تبادل نظر بپردازند. البته با برنامه ریزیهای قبلی می توان این نقیصه را برطرف کرد. یکی از راههای رفع این نارسایی آن است که معلم از شاگردانی که مشغول مطالعه هستند، بخواهد تا در فرصتهای مناسب و در اختبار یکدیگر قرار دهند.ضمن کار با هم بحث و تبادل نظر کنند و حاصل تجربیات خود را در و کارآیی کسانی که عادت کرده اند صرفا در بین جمع و گروه فعالیت کنند.بسیار کم خواهد شد.
  2.  در این روش باید نسبت شاگرد به معلم بسیار کم باشد و به همین دلیل معلم بیشتری برای نظارت و برنامه ریزی لازم است. البته شوق ودلسوزی معلم می تواند تا حدودی کمبودها را جبران کند.
  3.  در حالی که تدریس بعضی از دروس مانند زیست شناسی، گیاه شناسی،جغرافیا، تاریخ و دروس فنی به خوبی با  روش تدریس انفرادی عملی است.تدریس دروسی مانند ریاضیات، به سادگی امکان پذیر نیست.

اگر از روش تدریس آنلاین استفاده می کنید. باید تکنیک های روش تدریس انفردای را بدانید.

مطالعه بیشتر

5 thoughts on “روش تدریس انفرادی یا مطالعه مستقل

  1. اکبر رحیمی says:

    مطالب عالی دارید ولی نظر بنده اینه که جنبه عملی موضوعات رو با دادن مثال های مشرح قوی تر بسازید
    با احترام

  2. مهرداد طاهری says:

    با عرض سلام و تشکر از مطالب بسیار ارزشمند جنابعالی
    استاد پیشنهادی داشتم؛
    در طرح خطی بالا (روش تدریس انفرادی یا مطالعه مستقل) بهتر است زمینه کاربر فارسی زبان (رسم طرح خطی از راست به چپ) در نظر گرفته شود.
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *