وقتی دانش آموزان یا دانشجویان در کلاس تمرکز ندارند می شود گفت تدریس بی فایده است. عوامل زیادی در افزایش تمرکز دانش آموزان موثر هستند که قبلا در مقالات مختلف روش تدریس به صورت مستقیم و غیر مستقیم به آن پرداخته ایم. اما در این مقاله علاوه بر آنچه قبلا گفته شده است تکنیک های جدیدی برای افزایش تمرکز در دانش آموزان و دانشجویان گفته خواهد شد.
[highlight background=”” color=””]تکنیک های افزایش تمرکز در دانش آموزان [/highlight]
۱- با ریتم یکنواخت صحبت نکنید
یک نواختی در صحبت باعث حواس پرتی مخاطبان خواهد شد لطفا به مقاله ی فن بیان در تدریس مراجعه کنید.
۲- به دانش آموزان انگیزه بدهید
اگر انگیزه وجود نداشته باشد تمرکزی هم وجود نخواهد داشت. تقریبا تدریس غیر ممکن است .به مقاله ی کبریت هایی برای شعله ور کردن انگیزه در مخاطبان مراجعه کنید.
۳-برای دانش آموزان گرسنه تدریس نکنید
گرسنگی تمرکز دانش آموزان را به هم می زند لطفا به مقاله ی تدریس برای دانش آموزان گرسنه مراجعه کنید
۴-یک روش تدریس جذاب انتخاب کنید
روش تدریس شما باید جذاب باشد. لطفا به مقاله ی پنج ستاره ی معلمان جذاب مراجعه کنید.
۵-مقتدر باشید
اقتدار شما تضمین کننده توجه و دانش آموزان است و باعث افزایش تمرکز آنان می شود. لطفا به مقاله ی دانش آموزان معلم مقتدر را دوست دارند مراجعه کنید.
۶-ارتباط چشمی مناسب داشته باشید
معلمان هنگام تدریس برای این که از تمرکز داشتن دانش آموزان خود مطمئن باشند باید به چهره یکایک آنها نگاه کنند.معلمی که فقط به یک دانش آموز نگاه کند سایر دانش آموزان را از دست می دهد و معلمی که در زمان تدریس به هیچ کس نگاه نمی کند و دائما رو به تخته است باعث می شود تمرکز دانش اموزان به جای درس بر روی چیز های دیگر متمرکز شود.
۷-سوال بپرسید
به قول یکی از سخنرانان معروف کشورمان سوال به ذهن قلاب می شود. یعنی اگر فکر دانش آموزان جای دیگری مشغول باشد . باپرسیدن یک سوال حواس او جمع می شود. ترجیحا از برای افزایش تمرکز از سوال های ساده و کوتاه پاسخ استفاده کنید.
۸-از تدریس تعاملی به جای سخنرانی صرف استفاده کنید
اگر متکلم وحده باشید. و به صورت انفرادی برای زمان طولانی صحبت کنید. صدای شما تبدیل به لالایی می شود و ممکن است دانش آموزان احساس کسلی شدیدی بکنند و حتی به خواب بروند. برای افزایش تمرکز کافی است از روش های تدریس تعاملی مثل کارگروهی یا پرسش و پاسخ استفاده کنید.
۹-قول پاداش بدهید
در زمانی که هیچ کس تمرکزی ندارد فقط کافی است بگویید که “هرکس جواب این سوال را بدهد یک نمره به او اضافه می کنم” یا “فلان پاداش را به او خواهم داد” . قبل از شروع تدریس بگویید که در پایان کلاس درس را می پرسید. این روش خیلی قدیمی است ولی برای بعضی از شرایط واقعا جواب می دهد! و حتما اگر گفتید که سوال می پرسید ، سوال بپرسید و به قول خودتان عمل کنید.
۱۰-حرکت دست و پاها را کنترل کنید
بی خودی بدن خود را تکان ندهید و یا اگر تیک خاصی دارید سعی کنید که آن را برطرف نمایید. حرکت های اضافی تمرکز دانش آموزان را به هم می زند. حتی در زمان تدریس اگر موضوع شما به عنوان مثال به ۵۰ درجه هیجان نیاز دارد شما نباید آن را به ۹۰ درجه هیجان بیان کنید.در چنین حالتی دانش آموز به جای اینکه به محتوا فکر کند به حرکات و حالات شما فکر خواهد کرد. همان اندازه که خشک بودن بدن باعث سردی و بی روحی کلاس می شود، حرکات اضافی هم تمرکز دانش آموز را به هم می زند.
۱۱-در تمام کلاس حضور داشته باشید
از اینکه دائما در جلوی کلاس بایستید خود داری کنید. بهتر به تناسب محتوا و سن مخاطب در کلاس راه بروید گاهی به افراد نزدیک شوید.این کار باعث افزایش تمرکز خواهد شد.حتما می دانیدکه باید در این زمنیه هم تعادل را حفظ کنید.
۱۲-فرصتی برای یاد داشت برداری بدهید.
در سنین پایین مخاطب این توانایی را ندارد که همزمان هم بشنود و هم یاد داشت برداری کند. پس شما باید فرصتی برای یادداشت برداری به دانش آموزان بدهید. برخی دانش آموزان چون نگران این هستند که جزوه ی ناقصی داشته باشند تمرکز خودشان را از دست می دهند . پس با فرصت دادن باعث افزایش تمرکز می شوید.
۱۳-از مخاطب بخواهید قبل از کلاس مبحث جدید را پیش مطالعه کنند
زمانی که ذهن ساکت و آرام است خواب به سراغ دانش آموز می آید. مطالعه اجمالی قبل از کلاس و اطلاعات پیش از حضور در کلاس در تمرکز دانش آموز نقش مهمی ایفا می کند. این کار نه با هدف صحبت کردن و خودنمایی بیشتر بلکه برای ایجاد یک نوع کنجکاوی و علاقه مندی و تمرکز حواس به کار گرفته می شود
[highlight background=”” color=””] – نکته ی طلایی[/highlight]
اگر چیزی بگویید که به درد مخاطب بخورد ، توجه جلب می شود و تمرکز خود به خود به وجود می آید.
عالی بود
That’s a smart answer to a difficult question.
سلام
خسته نباشید. سپاس از این مطالب جالب و کابردی. در پایان بعضی مطالب دانلود به صورت پی دی اف قرار داده اید که کار را برای ذخیره ی مطلب آسان می کند. خوب بود در پایان تمام مطالب و مقالات کوتاه و بلند، این کار را انجام می دادید. باز هم سپاس از زحماتتان.
به نام خدا
با سلام و احترام، استاد گرانقدر مطالب شما، مفید و بسیار قابل استفاده است. البته این مطلب را خودم به تنهایی نمی گم، بلکه سایت روش تدریس را به هر کس معرفی کردم؛ خوشش اوده و اظهار رضایتمندی کرده.
سلام جناب تقدیسی عزیز
ممنون از محبت شما و تشکر ویژه از اینکه به فکر سایر همکاران هم هستید
موفق و پیروز باشید به امید دیدار
با سلام هر چند این راهکارها درباره ی یک کلاس پایه اول ابتدایی کم توان ذهنی مناسب نیست اما سعی می کنم از دل مطالب نکاتی را فرا بگیرم . بسیار عالی بود .
هنوز ندیدم که نظر بدم
علاوه بر اینها تدریس معلم ساعت قبلی نیز. مهم هست.
سلام جناب غنی زاده عزیز ممنون ازنظر خوب شما
قطعا کیفیت تدریس و اتفاقات ساعت قبل می تواند تاثیر مستقیم بر تدریس داشته باشد
مثل همیشه عالی
فقط همین….
موفق باشید.
نکات ریز و در عین حال مهمی گفتید.
متشکر
عالی کاربردی و خلاصه واقعا متشکرم
فکر نمی کردم سایت شما اینقدر مطالب مفیدی داشته باشد به خاطر لینک هایی که به بقیه ی مقاله ها دادید تشکر می کنم. در حالت عادی دسترسی به آن مقاله ها سخت بود. لطفا فکری برای این مورد بکنید
دوستدار شما الیاس نادران
سلام جناب آقای حافظی نژاد
به نظر من انگیزه مهم ترین نقش را در تمرکز کلاس دارد.
سلام استاد . به نظر من از همه مهمتر همان نکته ی آخر بود که گفتید باید مطالب به درد بخور باشد.